Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

Infinite Playlist #7: Lady Antebellum & We Are The In Crowd


Sejak 2-3 minggu lepas, Al-Fikr asyik dengar 3 lagu ni. Band yang ada girl singer macam Paramore, Hey Monday (kegemaran band pattern camtu). Lagu diorang bukan core rock yang buat sakit telinga dengar (Al-Fikr is not a fan of SOAD).Tapi, tak juga boleh clasify soft rock. Whatever, yang penting lagu diorang best dan tak bingit.

Lady Antebellum: Just A Kiss


We Are The In Crowd: Both Sides Of  The Story


We Are The In Crowd: Never Be What You Want





p/s: 4 band with 4 girl singers. Rocks.
BACA LAGI- Infinite Playlist #7: Lady Antebellum & We Are The In Crowd

Steve Jobs: Famous Quotes


Sepintas mengenai Steve Jobs



Steven Paul "Steve" Jobs (24 Februari 1955 – 5 Oktober 2011) ialah seorang usahawan dan pencipta berbangsa Amerika Syarikat. Beliau merupakan pengasas,pengerusi, dan bekas CEO of Apple Inc. Jobs juga pernah menjadi ketua pegawai eksekutif Pixar Animation Studios; dan juga menganggotai lembaga pengarah The Walt Disney Company pada tahun 2006, setelah Pixar dibeli oleh Disney.   (sumber wikipedia)
Sebagai seseorang yang dilihat membawa pembaharuan dan revolusi, inspirasi dan aspirasi Steve Jobs dinanti dan dicari. Setiap tutur kata dan ucapan beliau memperlihatkan perwatakan dan kesungguhan beliau melakukan sesuatu perkara. Tak lupa juga ia menggambarkan kepekaan dan keinginan beliau untuk berjaya dan menjadi pencetus kejayaan bagi yang tahu dan mengambil tahu.

Disini Al-Fikr ingin kongsikan sedikit kata2 Steve Jobs, yang agak bernas.
  • I was worth about over a million dollars when I was 23 and over 10 million dollars when I was 24 and over a hundred million dollars when I was 25, and it wasn’t that vital because I never did it for the money. (PBS documentary Triumph of the Nerds: The Rise of Accidental Empires, 1996)
  • Life the richest man in the burial ground doesn’t matter to me… Going to bed at nighttime saying we’ve done something wonderful… that’s what matters to me. (On the success of Bill Gates and Microsoft, The Wall Street Journal, summer 1993)
  • Quality is more vital than quantity. One home run is much surpass than two doubles.
  • The only way to do fantastic work is to like what you do. If you haven’t establish it yet, keep looking. Don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it.


 p/s: secara konsisten Steve Jobs membawa dunia komputer ke peringkat lebih tinggi, Steve juga secara konsisten mengenakan gaya yang sama ketika berhadapan ribuan orang. Gaya yang sama biar zaman berubah. Konsisten.

BACA LAGI- Steve Jobs: Famous Quotes

Random Thought: Consistency


Consistency
An act that need pure determination & years of reinforcement.



BACA LAGI- Random Thought: Consistency

LOVE 0.4%



 Written for someone special, special someone & especially someone really special

As I am only a human, my love to you is not vast. It is 0.4% just….
So little; yet so precious.

Where is the other 99.6%? Is it wasted to no avail?
No. I have used the other 99.6% to:
  • Like you.
  • Ask guidance & assistance from Allah, The Creator.
  • Pray for the option I chose is not wrong.
  • Learn to not harm you.
  • Do no harm to you.
  • Learn about you.
  • Learn from you.
  • Teaches you about Allah, Prophets and Islam.
  • Teaches you about responsibility.
  • Teaches you about everything.
  • Teaches you about me.
  • Adore you.
  • Obey you.
  • Fight against seduction.
  • Stand tall to not fall allured
And many other things. I have done everything, just to earn a woman that is compatible with me. Not as a lover alone. But as a woman in whole. So, when we tie the knot, we will know something, keep learning something, have each other’s back, never to betray each other’s, discover and solve many other  things that Allah have store for us.




p/s: bukan idea asal Al-Fikr. Mungkin ditulis ketika belajar suatu ketika dulu. Tapi, ia memberi kesan kepada jiwa tentang nilai cinta & pengorbanan. Dan, 0.4% tu adalah peratusan yg Al-Fikr suka. Jangan tanya kenapa 0.4%, sebab Al-Fikr suka percentage tu; ada makna & ada cerita.


BACA LAGI- LOVE 0.4%

Fun Things To Do While Driving (At Your Own Risk)


Bosan dan penat sewaktu memandu? Tertekan dengan kerenah pengguna jalan raya yang rasa diri itu raja tanpa takhta? Al-Fikr ada sedikit tips kelakar (boleh jadi bahaya kalau salah cara) unruk dikongsi. (dalam bahasa Inggeris, ada frasa yang sangat panjang kalau dihurai dlm bahasa Melayu)
  1. Vary your vehicle's speed inversely with the speed limit.
  2. At stop lights, eye the person in the next car suspiciously. With a look of fear, lock your doors.
  3. Write the words "HELP ME" on your back window in red paint. The more it looks like blood, the better.
  4. Throw Spam. You know... the stuff in the can.
  5. Get in the fast lane and gradually ... slow ... down ... to a stop. Then get out and watch the cars. Throw the Spam at them.
  6. Have conversations, looking periodically at the passenger seat, when driving alone.
  7. Laugh a lot. A whole lot. Hysterically. Borderline asphyxia.
  8. Eat food that requires silverware. Eat it elegantly.
  9. Pass cars, then slow down. If they pass you, pass them back. Repeat.
  10. Sing without having the radio on. Make sure you're into it.
  11. Roll down your windows and blast talk radio. Attempt to headbang.
  12. Honk frequently without motivation. Totally random. It's fun. Promise.
  13. Wave at people often. If they wave back, get angry and make an obscene gesture.
  14. Let pedestrians know who's boss. But do it in a non-going-to-jail kinda way.
  15. Look behind you frequently, with a very paranoid look. Someone's after you!
  16. Restart your car at every stop light. You can't help if it stalls right?
  17. Hang numerous car-fresheners in the rear-view mirror. Talk to them, stroking them lovingly. Caress them. You love them. They love you.



Pesanan akhir dari Al-Fikr. Rancang perjalanan anda. Berdoa pada Allah agar dimudahkan perjalanan. Pandu dengan cermat dan berhemah. Orang yang buat salah pada kita jangan dimaki, takut nanti bala menimpa diri.

BACA LAGI- Fun Things To Do While Driving (At Your Own Risk)

Saya analogi-kan perasaan saya


Analogi merujuk kepada perbandingan sesuatu dengan sesuatu yang lain samada dari jenis yang sama/berbeza. Jadi, analogi perasaan pula adalah membuat perbandingan perasaan dengan sesuatu yang lain. Jujurnya, Al-Fikr selalu ditanya 'kenapa kau suka bandingkan perasaan kau dengan sesuatu yang jelas?'Best-kan pertanyaan tu. Kenapa agaknya....
Realistiknya, perasaan adalah sesuatu yang abstrak. Suka....suka tu macam mana?Nilai dia macam mana pula? Siapa tahu? Allah yang Maha Mengetahui. Tapi manusia pun perlu tahu juga perkara macam ni. Takkan sebab perasaan tak boleh dinilai, ia tak perlu dinilai? Mengarut. Kalau macam tu, ungkapan2 yang menggambarkan perasaan tu tiada nilailah. I love You, tak sama nilai dengan I belikan you banglo.


Alternatif yang Al-Fikr boleh fikir adalah analogi-kan rasa ini. Macam, saya sukakan awak macam saya sukakan TV. Siapa tak suka TV. Tapi bukan sepanjang masa nak duduk menatap TV je. Analoginya jelas. Rasa suka itu ada, tapi tak semestinya nak sentiasa bersama.

Kadang2 manusia ni terpesong dengan perasaan mereka sebab perasaan tiada nilaian. Sebab tu senang2 cakap 'Saya cintakan awak sampai nafas saya habis'. What The Hell? Cakap camtu hari ni, selang hari2 berikut, terpisah tanpa habis nafas. Oh C'mon. Perasaan manusia ni takde nilai ke? Atau nilai perasaan macam tayar kereta. Boleh pakai dalam tempoh masa tertentu. Habis tempoh kena tukar. Bunga tayar haus kena tukar.


Cuba analogikan. Paling tidak kita tahu level perasaan tu kat mana. Takdelah kita terikut sangat perasaan sebab kita tahu level dia kat mana. Level kasut ke. Level laptop ke. Level keperluan oksigen ke. Analogi-kan untuk menjelaskan level perasaan itu.

Kalau sudah jelas nilai dia, takdelah nanti nak cakap 'sebab saya sayanglah saya lepaskan awak'. Oh C'mon. Dah sayang nak lepaskan pula. Pelik. Kalau kita sayang, kita akan jaga. Kalau ada yang nak merampas, kita akan fight back. Mana ada orang yang biar jer kereta dia kena tarik tanpa sebab. Sebab apa? Sebab dia sayang kereta dia.

Akhir kata, cuba analogi-kan perasaan itu. Barulah kita tahu nilainya. Tapi perasaan berubah mengikut manusia, maka analoginya pun turut berubah. 


p/s: Tiada niat menyinggung 
perasaan sesiapa. 
Sayangkan korang semua seperti sayangkan TV.  : P


BACA LAGI- Saya analogi-kan perasaan saya

deMotivational poster


Fakta: demotivational poster; tiada motif selain kelakar.






BACA LAGI- deMotivational poster

Honey, I Love You Like....


Honey....
For the world of truth & trust;
I love you like....

I love my TV
I love my HP

But, that's it for now.
Because for now, I can't love you like

I love my money
I love my PC & Lappy
I love my NDS
I love my bike


Sorry....




BACA LAGI- Honey, I Love You Like....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts