Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

Lamaran Perkahwinan @ Marriage Proposal


Lamaran Perkahwinan @ Marriage Proposal mungkin ungkapan untuk mereka yang matang dan sudah sedia menggalas tanggungjawap lagi besar dari yang sedia ada. No offense, tapi perkahwinan bukan masa bersuka-ria sahaja. Macam2 benda baru dan yang tak pernah explore akan kita tahu bila sudah berkahwin...

Tapi, Al-Fikr memang tak nak crite banyak pasal perkahwinan. Sebab, ia subjek yang luas dan banyak hujahan pakar yang perlu diteliti dan dikaji supaya simpulan pendapat itu tidak detour ke jalan lain....So, apakah cara melamar yang best? Bila? Dan bagaimana?

Makan romantik? (Romantic dinner)
Perjumpaan keluarga dan terus melamar dihadapan keluarga?
Temujanji biasa dan idea nak melamar datang secara random? (I love this one....Random)
Vacation?
Time tengok wayang?

So, ini ada 1 cerita (cecite, cecite) yang berlaku di negara barat yang memang banyak idea random dan kadang2 merapu....
Kisah lamaran yang dibuat dalam iklan TV (Nice....) oleh David Jones kepada kekasihnya, Dee Horton. (sumber asal sini) Jones ada inform GF die tuk tngok TV 1 hari. Dia cakap die jadi superhero dalam 1 iklan TV. So Horton, tngok r TV. Mana tau yang target tuk iklan tu adalah Horton sendiri. Dalam iklan tu Jones cakap "A lot of people say we're living on love, like it's a bad thing." "How about you and I show the world what true love is all about?"
Lepas habis iklan tu Jones datang melamar personally.

Best tak cara aku melamar?


Random betul idea nie. Nak baca lagi detail kisah nie boleh baca kat sini.




BACA LAGI- Lamaran Perkahwinan @ Marriage Proposal

Pandai tak bererti tahu segalanya....


Ufff....Hari yang tak best untuk dikenang sepanjang hayat.
Ditegur seorang pak cik yang random2 dijumpai.

Al-Fikr ungkapkan kembali teguran Uncle Random itu  
"Awak orang pandai. Takkan-lah nak kena ajar pe yang nak kena buat. Pe yang awak buat dengan ilmu yang awak ada?Simpan sampai bersawang dalam otak tu?
Nie....Nie awak fikir saya terror ke nak ikut prosedur jer? Cubalah think out of the box sebelum awak bagi ajaran kat orang lain... "

Terkesima sejuta bahasa....
Pe maksud Uncle Random nie sebenarnya?
Ke dia fikir die tak pandai, so orang yang pandai kenalah mengajar dengan sebetul2nya?

OK....Admit yang saya blaja tinggi dah. Tapi Uncle Random saya tak blaja baiki moto macam mekanik yang buat kerja sama 9-10 tahun. Saya bukan chef yang dapat pengiktirafan sampai beratus produser nak produce rancangan saya memasak gulai lemak cili api.

Saya baru 24 tahun. Baru jer nak menapak mengenal dunia nie. Even pandai pun, saya still nak kena blaja lagi. Ilmu itu ada, tapi pengalaman jatuh terduduk, bangun berlari tu tak seberapa. 
OK....Uncle Random, Al-Fikr terima nasihat itu dengan hati tenang, terbuka dan senang. No hard feeling. 

Tapi Uncle Random kena ingat gak, pandai itu tak bererti tahu segalanya. Mekanik power pun kadang2 tak reti nak masak gulai lemak cili api macam Chef terkenal. Chef terkenal lak bukan tahu sangat pasal ubat2 yang doktor bagi kalau dia sakit.

So Uncle Random, kalau kita jumpa lagi....Hope, you can be a better person than today. Same as me, that have become more wise with your random complaint and comment....  XD

Huh....Mane pegi Uncle Random tadi?



BACA LAGI- Pandai tak bererti tahu segalanya....

No Mood & Loosing Grip


I have no mood nowadays....
Feeling so down and not feel so high
Am I losing grip of this realm?
Maybe yes....
Have no mood yet still need to go to work.
Nice....
What a day and what a life.... 



BACA LAGI- No Mood & Loosing Grip

ALLAHU RABBI


Setiap perlakuanku....
Setipa denyut nadi
Setiap degupan jantung
Setiap helaan nafas
Setiap kerlipan mata
Setiap langkah kaki
Setiap tutur bicara
Setiap perlakuanku
Terhasil, terjadi dan berlaku
Semuanyan atas izin ALLAH
Aku hanya insan lemah
Hidup dengan keizinan
ALLAH Maha Besar
ALLAHU RABBI....



BACA LAGI- ALLAHU RABBI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts