Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

Burung Kelicap a.k.a Hummingbird

Mesti ramai yang tahu pasal burung kelicap@hummingbird ni kan. Burung bersaiz kecil, yang kibas kepak die laju giler pastu ada paruh panjang+halus. Kenal tak? Tak kenal takpe....Al-Fikr boleh tunjukkan

Burung Kelicap a.k.a Hummingbird

Dah kenal burung ni, mari kita teroka lebih sikit pasal burung kelicap nie.

Burung kelicap berasal dari famili Trochilidae dan ada banyak spesis seperti 


Allen's hummingbird Selasphorus sasin 

Black-chinned hummingbird Archilochus alexandri

Rufous hummingbird Selasphorus rufus

Broad-billed hummingbird Cynanthus latirostris

 Dan banyak lagi spesis....Dah kenalkan bentuk burung kelicap ni camne kan. Kita teroka lagi pasal burung nie.... Saiz burung adalah dari 2.25 inci hingga 8 inci dan berbeza untuk setiap spesis. Ini menjadikan burung kelicap ni keluarga burung terkecil didunia.


Beberapa fakta lagi mengenai burung kelicap@ hummingbird:
  • Burung kelicap tak boleh menghidu bau
  • Burung kelicap mempunyai cara penerbangan yang unik. Ia boleh terbang ke depan, belakang, sisi dan boleh kekal di udara dengan mudah.
  • Burung kelicap boleh mengibaskan kepaknya sebanyak 80 kali sesaat sewaktu terbang secara normal dan boleh mencecah 200 kali sesaat jika melakukan terjunan akrobatik.
  • Kaki burung kelicap adalah lemah dan hanya digunakan untuk mencengkam tempat ia bertenggek.
 Burung kelicap ni memang comel dan unik. Banyak kebarangkalian teknologi zaman sekarang terutama dalam bidang penerbangana diilhamkan dari cara penerbangan burung kelicap. Mesti ramai yang tak percaya yang idea helikopter tu datang dari burung kelicap. Tak percaya? Try tengok cara terbang burung kelicap dengan helikopter. Ada yang sama tak? Mesti ada.

Nak baca banyak lagi tentang burung kelicap boleh klik sini.

Gambar ihsan BING

0 critique:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts