Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

I Send You a Rainbow



I send you a rainbow

In the pouring rain
In the dark night
I thought of you
As if we were connected....

So,
I cast a rainbow
Thinking of you, I sent it away
Hope it'll reach you
Hope you'll cherish it and keep it tight
Hope you see the extent I would go
Just to be with you....

Picture courtesy of Tim Cook
BACA LAGI- I Send You a Rainbow

Bahan Radioaktif dalam Gigi

Nuclear bomb testing in the 1950s has resulted in an unexpected occurrence: it has turned the teeth of all humans on the planet radioactive. Researchers discovered this phenomenon while trying to determine the age of deceased individuals. They have found that all our teeth are, in fact, radioactive clocks
Above ground nuclear tests in the middle of the Century introduced significant amounts of radioactive carbon into the atmosphere—and into all living things. And while our skin cells are constantly regenerating, the enamel in our teeth is only made once, bearing signs of the atmosphere in which they were created. Forbes explains the science:
The element carbon usually has six protons and six neutrons, and when it does it is called carbon 12. But cosmic rays streaming into our atmosphere occasionally smash into the abundant nitrogen in our atmosphere and create a form of carbon with two extra neutrons called carbon 14….
But above ground nuclear testing that started in 1955 released torrents of high-energy neutrons into the atmosphere. The neutrons smashed into nitrogen and created much more carbon 14 than normal.
Measuring a tooth’s precise carbon make-up lets researchers zero in on when that tooth was made to a surprisingly accurate degree; in a new study, a team looked at 41 teeth and were able to determine the age of the individuals they came from within two years.
Of course, the technique is becoming increasingly less useful as the radioactive carbon produced by the bombs bombs decays, and the method only works for individuals born during or after the 1950s. But for people whose mouths were first opened in that window, the teeth don’t lie.


artikel diambil dari sini   

BACA LAGI- Bahan Radioaktif dalam Gigi

Al-Fikr suka Superbike

Yearghh....Superbike!!
Idaman dari kecil sampai dewasa. Al-Fikr nak ada superbike sendiri. Superbike best dan best dan best....
So, Al-Fikr kongsikan dengan semua superbike yang menjadi idaman seumur hidup....


Aprilia RSV4
Engine: 999.6 cc V4
Top speed: 175 miles per hour (281km/h)
Power: 132 kW (178 hp) @ 12,500 rpm
Transmission: 6-speed, wet clutch


Suzuki GSX R1000
Engine: 999 cc four-cylinder 4-stroke, DOHC, 16-valve, TSCC
Top speed: 185 miles per hour (299km/h)
Power: 142 kW (191 hp) @ 12,000 rpm
Transmission: 6-speed, constant mesh, Back-torque limiting clutch


 
Yamaha YZF R1
Engine: Forward Inclined Parallel 4-cylinder, 20 valves, DOHC, liquid-cooled
Top Speed: 186miles per hour (297 km/h)
Power: 128.2 horsepower (95.6 kW) at 10000 rpm
Transmission: Constant mesh 6-speed


Suzuki GSX – R750
Engine: 4-stroke, liquid-cooled, DOHC
Top speed: 190 miles per hour (306km/h)
Power: 110.3 kW (150 hp) @ 13,200 rpm
Transmission: 6-speed constant mesh

Kawasaki ninja ZX 10R
Engine: 998 cc, 4-stroke, 4-cylinder, liquid-cooled, DOHC, 4-valve cylinder head
Top speed: 186 miles per hour (300km/h)
Power: 147 kW (197 hp) @ 12,500 rpm
Transmission: 6-speed


 
Ducati 848
Engine: 849 cc (51.8 cu in), 4 valves per cylinder desmodromic liquid cooled L-twin
Top speed: 159 miles per hour (256km/h)
Power: 100 kW (134 hp) @ 10,000 rpm
Transmission: 6-speed, wet clutch

Itulah antara Superbike idaman Al-Fikr.
Tapi Al-Fikr cuma pakai motor bawah nie jer....



 Modenas Kriss 120
Engine: 1**cc
Top speed: bergantung kepada keadaan jalan sewaktu dipandu
Power: N/A
Transmission: 4 speed, rotary gear

 kata idaman seumur hidup, tapi kebanyakan superbike nie, model baru....


BACA LAGI- Al-Fikr suka Superbike

The GOTH world

Fesyen Goth yang nampak menarik....
Gambar di ambil waktu acara tahunan Wave-Gotik-Treffen di Leipzig, Germany. Dianjurkan untuk meraikan pemuzik dan pengkarya seni musik goth dan yang sewaktu dengannya.











BACA LAGI- The GOTH world

Looking into the eye

Mata, satu rahmat.Tuhan Maha Kaya berikan kepada hambaNya untuk melihat keagungan, memikirkan dan mengingati kuasa tuhan. 

Mata juga menjadi sebahagian daripada kecantikan diwajah manusia. Menjadi tarikan dan pesona manusia. Ada pelbagai warna anak mata, bentuk dan biasan cahaya. Malahan ada orang juga yang mempunyai nama yang bermaksud mata (Al-Fikr antaranya: Ainol Fikri nama ori, Al-Fikr pen name).

Mata yang cantik itu mempunyai kedalaman yang terbatas. Dan yang dilihat hanya luaran. Disebalik kecantikan luar itu, tersembunyi keindahan lain. 










Kesemua gambar mata nie, adalah hasil kerja Suren Manvelyan.



BACA LAGI- Looking into the eye

White with shades of Blue




 Don't ask nothing. 
Al-Fikr sukakan gambar nie sebab ia adalah White with shades of Blue....
No more, no less....Just White with shades of Blue....


BACA LAGI- White with shades of Blue

Smile for me, Smile for you




I see everything in her smile but me....
But, that smile is what I desire all my life. Why it is not for me?
 
BACA LAGI- Smile for me, Smile for you

Graviti dan Jatuh



 Jangan kau salahkan GRAVITI kalau kau JATUH cinta!!!


BACA LAGI- Graviti dan Jatuh

Akuarium Idaman

Al-Fikr memang suka dengan ikan....Terutama ikan yang kecil, sparky dan lincah.... (sebab tu ada ijazah pasal ikan)
Tapi ikan2 nie bkan cam kucing, hamster dan lain2. Ikan nie kena letak dalam air (sebab ikan hidup dalam air). Dan air nie kena r letak dalam bekas cam baldi, tempayan, tong besi....So, nak bela ikan kena r tahu serba sedikit tentang bekas air aka akuarium (Aquarium).

So bagi yang minat membela ikan, Al-Fikr nak kongsi beberapa design akuarium yang menarik. Bagi yang tak minat, enjoy jer. Tak rugi pun....

iMacquarium

 Light bulb aquarium

Sink Aquarium

Globe aquarium

 Decorative fish tanks

Akuarium nie semua memang cantik. Tapi bukan semua rekaan nie selesa untuk ikan2 tu. Just for reminder, akuarium boleh decorated cantik2, tapi ikan2 perlu juga dijaga. Kalo tak jaga, better lepaskan dari aniaya....

Gambar diambil di sini

BACA LAGI- Akuarium Idaman

It's 2011....


To start a New Year it is common to say "Happy New Year". So, Happy New Year!!!

Tapi adakah malam tahun baru perlu dihabiskan dengan berpesta? Pelikkan.... Patutnya kita tido saje. Save tenaga, budget untuk matahari pertama di tahun baru. Untuk hari baru di tahun baru. So, better tido dari buat perkara yang tak sepatutnya....

So, Al-Fikr mahu berkongsi beberapa fakta menarik tentang tido nie....





Klik gambar untuk besarkan

So enjoy r dengan tido sebelum enjoy secara fizikal....

Gambar di ambil dari sini.
Sumber rujukan ada dalam gambar last.

BACA LAGI- It's 2011....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts