Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

Scott Pilgrim VS The World



 Scott Pilgrim VS The World

Oooo....Apakah kegilaan ini? Dapat cuti 3 hari, selain makan, tido dan berjalan; Al-Fikr menghabiskan masa dengan menonton movie....

Semalam selain tengok The Other Guy + Youth In Revolt, Al-Fikr layan citer ni plak (lepas habis tengok Piala Malaysia). Superb gak citer nie. Memang sesuai dengan tagline die r, 'An epic of epic epicness'.

Time mula tengok tu rasa excited sangat pasal ada efek tulisan timbul (cam dalam komik). Dan layan sampai habis, memang puas tengok.

Scott (Michael Cera), mamat yang ada band (Sex Bob Omb) jumpa dengan Ramona Flowers (Mary Elizabeth Winstead). Tapi kalo Scott nie bebetol nak Ramona die kena r kalahkan Exes Ramona dulu. Bukan 1, 2 orang tapi 7 orang. Memang best r citer nie....

Hi! Saya Scott. Saya suka main PacMan. Tau tak nama asal PacMan ialah Puk-Man?

BACA LAGI- Scott Pilgrim VS The World

Youth In Revolt



Youth in Revolt

Cerita nie memang bukan love story yang sweet+romantic. Tapi nie love story  yang menjadikan korang seorang penjahat kerana cinta....

Cerita pasal Nick Twisp (Michael Cera) yang jumpa seorang gadis, Sheeni Saunders (Portia Doubleday). Memula nampak macam couple biasa, tapi Nick yang nerd kena ubah diri dia kalo dia nak couple serius dengan Sheeni. So Nick create alter ego, Francois dan mula jadi jahat sampai dia jadi buruan polis. Memang best, especially part yang Nick wat kebakaran besar+letupan kereta....

 Kalau korang rasa berbaloi jadi jahat kerana cinta, korang layan r cerita nie....


Kalau aku jadi jahat, ko nak jadi awek aku tak?




BACA LAGI- Youth In Revolt

The Other Guy



The Other Guy

Cerita nie memang sangat best. Cerita 2 polis yang cam nerd nak jadi superb dengan selesaikan kes yang superb gak. Tapi kalo dah nerd nak jadi superb confirm r ada yang 'ter' dekat sana-sini. Tapi still best pasal director Adam McKay buat gandingan yang agak pelik antara Mark Wahlberg dengan Will Farrel

Scene paling best ialah time The Rock dengan Samuel L. Jackson terjun bangunan 20 tingkat (aim for the bushes!). Memang bodoh....Will Farrel dalam citer nie jadi mamat muka nerd yang ikut arahan. Memang lain r dari mana2 watak dalam citer die yang lain.


BACA LAGI- The Other Guy

Off Day-Annual Leave-Off Day


Pe motif tajuk entry nie? Agak2 poyo jer bunyi....
Well itulah weekend Al-Fikr. Off day (Sabtu) - Annual Leave (Ahad) - Off Day (Isnin)
Bunyi cam best jer dapat cuti 3 hari (memang best pun....)

Dengan gaji yang baru masok tengahmalam tadi (check transaction online-ada tarikh+masa) dan dah bayar PTPTN pagi tadi....Dengan duit yang ada+cuti 3 hari nie, rasa cam nak enjoy jer....

Jadi mari fikir nak buat apa weekend nie? (selain tengok final Piala Malaysia+EPL)


BACA LAGI- Off Day-Annual Leave-Off Day

Ladang Anggur Idamanku


 Ladang anggur di Barossa Valley, Australia

Al-Fikr suka makan anggur. Waktu umur Al-Fikr still bawah 14, Al-Fikr pernah berangan nak ada ladang anggur sendiri. Tapi bila belajar, belajar, dan belajar lagi minat nak ada ladang anggur tu hilang. Sebab....Leceh r nak jaga ladang anggur. Ladang anggur nie, kena r luas baru cantik, sedap mata memandang. Tapi tanah kat Malaysia nie cam terhad jer. + lagi pokok anggur nie, susah nak berbuah kalau tanam kat Malaysia (pengalaman  sendiri). Tapi still best kalau ada ladang anggur sendiri....

BACA LAGI- Ladang Anggur Idamanku

Bentuk Muka Bumi


 Giant Causeway, Northern Ireland

Apa yang korang fikir bila tengok gambar nie?
Al-Fikr, camne r batu2 tu bleh ada bentuk camtu? Cantik jer susunan die....
Try nak cari internet, Al-Fikr tak tau nak type pe tuk search. Bukan tau pun pasal batu2 ke, bentuk muka bumi ke, apa je r. Sesapa yang tau bleh r share dengan Al-Fikr.... 
 
BACA LAGI- Bentuk Muka Bumi

Knowing Someone


Awak tak kenal saya....
Awak tak tahu saya....
Jadi jangan expect saya akan buat macam orang2 sekeliling saya....

Saya tak suka jadi ordinary....
Saya melatih diri saya untuk jadi rare....
Jadi jangan expect saya akan buat macam orang2 sekeliling saya....
 
BACA LAGI- Knowing Someone

Best Friend: Not-So-Great-Friend

Al-Fikr ada seorang kawan yang kalau orang tengok dari luaran (sahaja) nampak macam rapat.... Ibarat kata orang BFF (Best-Favourite-Friend)....

Tapi kebenarannya, kami bertentangan. Tak ada satu perkara pun yang menyimpulkan kami ke simpulan yang sama. Perbezaan yang jelas dan nyata.... Kami ibarat kutub magnet yang sama; saling menolak tapi masih ada nama yang sama....


Satu2 perkara yang sama antara Al-Fikr dengan kawan ini ialah kami manusia. General sangat? Memang kena general pun. Sebab kitorang tak ada persamaan langsung. Tak kisah dari aspek apa pun.

p/s: tiada kena mengena dengan sesiapa yang sudah mati.
Cuma yang hidup dan yang akan mati sahaja.
Maaf dipohon jika ada yang terasa....

BACA LAGI- Best Friend: Not-So-Great-Friend

Yellowcard - Believe

Al-Fikr sangat suka lagu nie, once....
Memang best.... Yellowcard memang best, + Sean selalu wat solo violin, BEST....

Yellowcard


p/s: video nie adalah fan made. 
Lagu Beleive tak ada V-Clip sendiri.
But, a well made video we have here.

BACA LAGI- Yellowcard - Believe

Eminem - Not Afraid



BACA LAGI- Eminem - Not Afraid

Too much to blog about, so little time I have and ....

Sekarang nie memang kurang masa nak online....Penat bekerja itu memang biasa, tapi yang jadi masalahnya adalah masa dan juga PC. Ya, masa dan PC....

Sejak bekerja shift petang nie, masa mengadap PC pundah kurang.... Balik kerja dah awal pagi, sampai rumah, mandi2, makan2, tido. Bangun2 dah tengahhari.... Siap2, pergi kerja dah.... Tah bila nak ngadap PC pun tak tau.

To top it up, I'm using somebody else PC.... It do sound bad. Really bad.... So, blog saya ibarat tertinggal di satu kawasan gersang tanpa pertambahan entry.... Too bad....

Sangat sedih, sebab ada banyak benda best untuk share dengan 1 dunia. Banyak perkara best yang perlu pandangan sedunia. Dan banyak lagi yang untuk kita sama fikir dan sebar.... ( Yes, my new tagline is 'Think & Spread' / 'Fikir & Sebar' )

But no worries, problem always have a solution. So, suck it up.... The solution will come and the problem will go....


BACA LAGI- Too much to blog about, so little time I have and ....

Lesu, Kerja dan Keinginan

Baru2 nie, Al-Fikr dah kurang update blog nie....
Sebab utama ialah Al-Fikr sekarang nie kerja shift petang dan Al-Fikr takde PC/laptop+ internet sendiri. Sedih rasa bila kena mengaku bab takde PC/laptop+ internet tu. Nak buat macam mane lagi hidup menumpang, buat r cara menumpang....

Tapi taknak cakap pun pasal hidup sekarang nie, sebab dah memang best compare dengan zaman belajar dulu. Dulu duit belanja kena catu betol2 kalo tak kena r tagih biasiswa MAMA.... Sekarang tak risau lagi, cukup bulan poket kembali penuh untuk dikosongkan....

Itu dari bright side, yang dark side adalah Al-Fikr sangat2 lesu bila dah bekerja. Yang lesu, letih tu standard r, tapi Al-Fikr punya masa untuk snap2 gambar, baca novel, main game semua dah jadi kurang. Off day jer bleh wat aktiviti camtu. Itu pun kalo bangun awal+cukup rehat. Kalo tidak....Mimpi jer.

Dah rasa lesu kerja nie, tetiba datang lak mood nak sambung belajar. Yang nie lagi 1 hal yang tak tau r nak letak kat mana.... Mencari ilmu itu kerja seumur hidup, tapi kalo dah jadi macam obses, itu dah jadi perkara lain. Sekarang tengah merangka bila boleh sambung belajar. Specialized field confirm r dalam fish breeding and genetic manipulation

Lihatlah keinginan Al-Fikr....So much, but so little time, so little effort....
Manusia tipikal, semua benda dia nak, tapi tiada masa, tiada usaha....
Oooo....Adakah Al-Fikr sudah tergolong dalam kalangan manusia tipikal ini?



BACA LAGI- Lesu, Kerja dan Keinginan

Wudda H***....?


Wudda a bored day I have today....
Just yesterday I happily go to work and suddenly today I have nothing to do just because today is off day....
What a relief (mess....?)....
I just post 2 video from youtube before and I still know nothing right at the moment....
Look like I need to get out and breath some air....



BACA LAGI- Wudda H***....?

My Chemical Romance - Disenchanted (LIVE)


Once my favorite song....
So emotional....


BACA LAGI- My Chemical Romance - Disenchanted (LIVE)

Couple - Lagu Cinta Untukmu



BACA LAGI- Couple - Lagu Cinta Untukmu

Lesu....

Huuuuuuu.... (keluhan berat)
Penat....
Lesu....
Terbeban.....
Rasa yang pasti ada jika kita sudah bekerja. Memang tak boleh lari, memang tak boleh elak....
Pelik, tapi itulah realiti....

Tapi takpe....Dunia nie luas lagi, banyak lagi peluang untuk bermula, berakhir dan maju. Yang penting, diri kita tidak beputus asa dan tidak putus berdoa untuk saat yang lebih bermakna dan bahagia dihadapan.


BACA LAGI- Lesu....

Hitman Reborn



 Gambar atas adalah dari manga Hitman Reborn karya Akira Amano.
Al-Fikr suka baca manga nie....Cerita pasal mafia, standard r kalo ada gadoh2....
Tapi yang paling menarik bagi Al-Fikr adalah style watak2 manga nie. Memang smart r. Camne Akira Amano bleh terfikir nak buat costume camtu agaknya. And, Al-Fikr suka glove dalam gambar atas sangat2. Memang best kalo dapat 1 camtu....Oooo, I want it too

BACA LAGI- Hitman Reborn

No motive


Takde motif betol hari nie....
Sampaikan title entry pun camtu....

Ufff, bosannya off day hari rabu and hari nie saje....
Sudahlah hari nie cerah, bersinar-sinar, diriku pula takde aktiviti....
Cis....
Kawan-kawan sekerja takde mood nak keluar merayau....
Yang lain kerja....
Ufffffff, bosan.....

 
BACA LAGI- No motive

Pedophile

 
Pedophilia (or paedophilia) encompasses a range of adult sexual interest in prepubertal children. As a medical diagnosis, it is defined as a psychiatric disorder in adults or late adolescents (persons age 16 and older) characterized by a primary or exclusive sexual interest in prepubescent children (generally age 13 years or younger, though onset of puberty may vary). The child must be at least five years younger in the case of adolescent pedophiles. According to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), pedophilia is a paraphilia in which a person has intense and recurrent sexual urges towards and fantasies about prepubescent children and on which feelings they have either acted or which cause distress or interpersonal difficulty. The International Classification of Diseases (ICD) uses a slightly wider definition, and defines pedophilia as a sexual preference for children of prepubertal or early pubertal age.
Baca lagi tentang pedophile sini



Diatas adalah serba sedikit keterangan mengenai pedophile. Kenape Al-Fikr nak cerita pasal Pedophile nie? Sebab ada makhluk yang terkenal+super pop adalah seorang pedophile....
Siapa? Dia adalah Justin Bieber....Hahahahahaha....



Nak baca lagi kisah die klik sini
BACA LAGI- Pedophile

Tamak

Selalu orang cakap "Orang Tamak Selalu Rugi"....

Jadi, jangan contohi burung ini. Sekali sambar 3 ikan terus....


Gambar ihsan Bing
BACA LAGI- Tamak

RobinHood feat Asmirandah - Salahkah Kita



BACA LAGI- RobinHood feat Asmirandah - Salahkah Kita

Who am I inside?

 
Who am I inside? 
I don't really know, but do you know?
I don't think you know....
Yet you still judge me. Why?
Because judgement is awesome.
It shows you are better than others.
Yet, you just look at the very top of something
Never to search for what is inside,
The beauty of hidden content.

Ufff....How I hate judgement. Everyone is so judgemental and it is annoying like hell....
BACA LAGI- Who am I inside?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts