Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

Wishlist....

Al-Fikr ada 1 senarai yang berkaitan dengan obsession, kegemaran, kegilaan dan freedom Al-Fikr. Dan ia akan sentiasa di upgrade from time to time.... Yang nak dicerita sekarang adalah current list - Top 3.

No. 1 Be a traveller and travel all over the world
Keinginan yang tak pernah tercapai sejak Al-Fikr pandai berfikir dan mengingat. Bermula dengan ranking bawahan, kini ia telah berada di tangga teratas. Tak tahu sebab apa, tapi menjadi pengembara boleh membuka mata Al-Fikr dan mematangkan fikiran. Ia juga boleh menjadi medan untuk berdakwah dan menimba ilmu.

No. 2 Menonton Wrestlemania secara live
Hahahaha....Yang nie mungkin kedengaran seperti main2 dan saje suka2. Tapi ia adalah realiti. Memang Al-Firk nak tngok wrestlemania live. Bukan takat tengok diorang gusti2 dalam ring, tapi join full tour selama seminggu. Wrestlemania nie mengumpulkan banyak event seperti award tuk juara2, malam tuk legenda2 dan peak event adalah malam wrestlemania.....Hahahaha  XD

No. 3 Memiliki Superbike/Scrambler
Yang nie kira baru lagi r. Tapi sebab Al-Fikr dah bekerja dan ada duit sendiri, secara automatik wish nie dapat ranking yang ke-3. Dan nak jadi cerita, Al-Fikr dah start survey harga, model dan juga tahap best superbike/scrambler nie. Hahahahaha....Vrooooommmmm.....

Itulah Top 3 wishlist Al-Fikr. Yang no. 2 tu memang nampak mengarut, tapi still itulah yang Al-Fikr nak buat.
Diharap Top 3 nie akan berubah bila Al-Fikr rasa nak post pasal wishlist lagi  XDDDD
BACA LAGI- Wishlist....

Tommy Heavenly6 - Papermoon

Best lagu nie....
Dari siri anime Soul Eater (yang best tapi kurang menyengat compare to manga)
Tommy Heavenly6 truly awesome



BACA LAGI- Tommy Heavenly6 - Papermoon

Kristal Air


water crystal after accepting 500 people expressing "Love"

 Impression of Spring Water

Crystal after reading "Wisdom" in German.

 Crystal after reading "Cosmos" in English. 

Cantik kan semua gambar kristal air kat atas....Gambar kristal air ni diambil dari serata dunia untuk tujuan penyelidikan. Dr. Masaru Emoto telah menjalankan kajian mengenai air selama beberapa tahun dan telah mendapat kesimpulan yang air ini menunjukkan sifat yang berlainan jika terdedah kepada elemen perasaan, sekitaran yang berlainan. Contohnya, jika air terdedah kepada lafaz2 yang positif, kristal yang terbentuk adalah indah dan memukau. Tapi, jika air terdedah kepada lafaz2 negatif, kristal yang terbentuk adalah hodoh dan menyeramkan.

Hal ini sekaligus menerangkan mengapa air yang dibacakan surah YASSIN, digunakan sebagai air penawar, air penerang hati dan pelbagai lagi. Bukan itu sahaja,  Dr. Masaru Emoto mengatakan jika kualiti kristal air ini baik, ia juga boleh menjadikan badan kita lebih sihat, bertenaga, dan fikiran lebih positif dan tenang.

 kristal air Zam-Zam

sebahagian daripada gambar kristal air.

Dr. Masaru Emoto juga ada mengatakan yang kristal air ini akan berubah bentuk mengikut 99 nama ALLAH jika ia dibacakan ke arah air.

Untuk membaca lebih boleh klik sini, sini dan sini.
Untuk melihat lebih gambar2 kristal air ini klik sini.
Atau boleh terus mencari buku The Hidden Message in Water



 Dr. Masaru Emoto

Gambar ihsan BING
BACA LAGI- Kristal Air

Blogwalking software & Kempen Youthsay

Huhuhu....Al-Fikr dah try dah blogwalking software nie. Nak tau pe die blogwalking software nie, klik sini (sebab Al-Fikr kenal software tu kat sini). Software nie mmg best. Serius best. Terima kasih kepada pembina software nie.

Tapi (nie yang tak best nie), ada yang guna software nie tuk promote kempen youthsay kat c-box+shoutmix bloggers. Memang sengal r alien tu. Tinggal link tuk kempen youthsay. Klik kat name dalam c-box+shoutmix tu kuar page kempen youthsay. Urgghh....Geram jer bila klik link tu. Tak tau r pe nak cakap. Bukan kita yang menilai perbuatan kita, tapi orang lain. So Al-Fikr nilai mereka nie sebagai orang yang..... (diam membisu sebab tak jumpa perkataan yang sesuai).

Bloggers2 nie blogwalking tuk up traffic ke page diorang, Maybe untuk dapatkan khalayak pembaca atau just nak orang datang blog dan klik iklan nuffnag.... Tapi kalau dah exchange link kempen youthsay, orang lain yang untung. Bloggers klik link dalam c-box+shoutmix, ingat leh tengok blog orang lain, tapi ter-support lak kempen youthsay....Rabak-koyak-hancur hati si bloggers....

Kesimpulannya, kita....
Gunakanlah kemudahan yang ada mengikut kesesuaian. Jangan salah guna untuk kepentingan diri sendiri dan menyusahkan (menyakitkan) orang lain.
BACA LAGI- Blogwalking software & Kempen Youthsay

Saya yang terbaik


Diri kita adalah yang terbaik
Diulangi TERBAIK
Tapi sebaik manapun kita
Diri kita tetap dinilai oleh orang lain.

Ia menyedihkan,
Tetapi itulah realiti.
Kita sudah beri yang terbaik
Orang lain beranggapan kita buat sambil lewa
Kita sudah beri yang terbaik
Orang lain tidak percaya
Kita sudah beri yang terbaik
Kita tetap dinilai oleh orang lain

Hidup kita, orang lain yang nilai
Cara kita, orang lain yang nilai
Perbuatan kita, orang lain yang nilai

Tapi
Kita sudah beri yang terbaik
Kita tak mampu puaskan setiap orang
Kita cuma mampu beri yang terbaik 
Butalah yang terbaik
Berilah yang terbaik
 
BACA LAGI- Saya yang terbaik

Burung Kelicap a.k.a Hummingbird

Mesti ramai yang tahu pasal burung kelicap@hummingbird ni kan. Burung bersaiz kecil, yang kibas kepak die laju giler pastu ada paruh panjang+halus. Kenal tak? Tak kenal takpe....Al-Fikr boleh tunjukkan

Burung Kelicap a.k.a Hummingbird

Dah kenal burung ni, mari kita teroka lebih sikit pasal burung kelicap nie.

Burung kelicap berasal dari famili Trochilidae dan ada banyak spesis seperti 


Allen's hummingbird Selasphorus sasin 

Black-chinned hummingbird Archilochus alexandri

Rufous hummingbird Selasphorus rufus

Broad-billed hummingbird Cynanthus latirostris

 Dan banyak lagi spesis....Dah kenalkan bentuk burung kelicap ni camne kan. Kita teroka lagi pasal burung nie.... Saiz burung adalah dari 2.25 inci hingga 8 inci dan berbeza untuk setiap spesis. Ini menjadikan burung kelicap ni keluarga burung terkecil didunia.


Beberapa fakta lagi mengenai burung kelicap@ hummingbird:
  • Burung kelicap tak boleh menghidu bau
  • Burung kelicap mempunyai cara penerbangan yang unik. Ia boleh terbang ke depan, belakang, sisi dan boleh kekal di udara dengan mudah.
  • Burung kelicap boleh mengibaskan kepaknya sebanyak 80 kali sesaat sewaktu terbang secara normal dan boleh mencecah 200 kali sesaat jika melakukan terjunan akrobatik.
  • Kaki burung kelicap adalah lemah dan hanya digunakan untuk mencengkam tempat ia bertenggek.
 Burung kelicap ni memang comel dan unik. Banyak kebarangkalian teknologi zaman sekarang terutama dalam bidang penerbangana diilhamkan dari cara penerbangan burung kelicap. Mesti ramai yang tak percaya yang idea helikopter tu datang dari burung kelicap. Tak percaya? Try tengok cara terbang burung kelicap dengan helikopter. Ada yang sama tak? Mesti ada.

Nak baca banyak lagi tentang burung kelicap boleh klik sini.

Gambar ihsan BING
BACA LAGI- Burung Kelicap a.k.a Hummingbird

Saya ingin terus belajar

Baru2 nie, Al-Fikr lihat banyak perkara yang pelik2 berlaku sekeliling kita. Tapi xkelihatan pula cerdik-pandai-pakar yang mengeluarkan kata2 hikmat bagi menerangkan perkara pelik itu. Maka, perkara pelik itu terus-menerus menjadi pelik dalam pandangan Al-Fikr.

Nak, jadikan cerita, Al-Fikr juga suka melihat perkara2 pelik ini. Bukan dengan niat nak mengutuk, atau menghina tapi sebagai pengetahuan. Perkara2 pelik yang melingkari pandangan Al-Fikr, menerobos ruang fikiran Al-Fikr ini tak lain dan tak bukan adalah mengenai keutamaan meruntuhkan iman dari golongan kafir atau Islam itu sendiri. 

Al-Fikr tak ingin kupas lebih lanjut, sebab perkara ini belum habis Al-Fikr pelajari, teliti dan  belum cukup mantap untuk dikeluarkan teori baru apalagi untuk membuat kesimpulan. Jadi, Al-Fikr mengharapkan rakan2 untuk membantu Al-Fikr. Mari kita usaha untuk mengupas setiap perkara kecil di dalam Al-Quran dan Hadis, dan iringkan perkara itu dengan kemajuan sains zaman ini. 

Al-Fikr harapkan, jika ada buku2, artikel2, website yang mengupas dengan mendalam tentang Al-Quran dan Hadis, beritahu Al-Fikr. Bagus juga jika ada yang sudi mengajar. Sebagai seorang insan yang baru mula belajar, guru amat diperlukan. Bimbingan dan galakkan adalah sumber inspirasi. Setiap pertolongan pasti ada balasan.



p/s: Al-Fikr ingin terus belajar. Bukan sekadar apabila sudah ada ijazah, ilmu sudah tidak perlu dicari. Mencari ilmu adalah kerja seumur hidup. Ruang untuk mengembangkan ilmu tidak terbatas, kerana ilmu ALLAH maha luas.
BACA LAGI- Saya ingin terus belajar

Amerika nk buat design duit baru

Hahaha....Jgn terkejut ye. Ini adalah projek baru Amerika (katanya). Projek Dollar ReDe$ign Project. Tuk lebih maklumat korang klik sini. Boleh tengok2 gak rekaan duit diorang. 

Kisah asal:
The American dollar is in bad need of a makeover. Thanks to the Dollar ReDe$ign Project, we may now have some options.
Organized by creative strategy consultant Richard Smith, the Dollar ReDe$ign Project is soliciting ideas for the dollar bill of the future. "Our great 'rival', the Euro, looks so spanky in comparison it seems the only clear way to revive this global recession is to rebrand and redesign," the project notes on its website.
Fisher started the project in with the intent of "trying to find a catalyst to restart our economy" he told Fox News. The recent competition is now closed, and voting ends on September 30. "This has touched people's hearts," Fisher said, and "people feel the dollar touches their lives."
The leading vote-getter for this year's competition (pictured below) was submitted by British duo Dowling Duncan, which features a unique vertical design.


Why a vertical format? "When we researched how notes are used we realized people tend to handle and deal with money vertically rather than horizontally," they note on the Dollar ReDe$ign Project's website. "You tend to hold a wallet or purse vertically when searching for notes. The majority of people hand over notes vertically when making purchases. All machines accept notes vertically. Therefore a vertical note makes more sense."
Mark Gartland submitted the entry below, entitled "America Today." The $50 bill features (pictured below) Sacagawea, the native American Indian who acted as Lewis and Clark's interepreter and guide. Noting the "cosmetic drabness" of the current dollar bill, Gartland selected various historical icons from including Benjamin Franklin, Abraham Lincoln and President Obama to represent the "diverse fabric" of the U.S. 



Self-taught web designer Sean Flanagan submitted "Moving Forward, Looking Back," (below) which hews to many of "base color, size and orientation" of the classic dollar bill, but offers more than a few pleasant upgrades. Flanagan also utilized only American-designed typefaces and says his design would require at least "three different layers of solid ink," a preemptive strike against counterfeiting.

If these money makeovers weren't enough, The Dollar ReDe$ign Project has even circulated a petition to get the U.S. government to seriously consider their ideas. Which of these designs is your favorite? 

Artikel adalah ihsan Yahoo!





BACA LAGI- Amerika nk buat design duit baru

All American Reject - I Wanna

Al-Fikr suka style penceritaan pakai screen HP tu. Cam best jer....
Rse nk try buat r skali-skala.....


I never thought that I was so blind
I can finally see the truth
It's me for you
Tonight you can't imagine that I'm by your side
'Cuz it's never gonna be the truth
Too far for you

But can you hear me say?
Don't throw me away
And there's no way out
I gotta hold you somehow

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Everyday but all I have is time
Our loves the perfect crime

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Every way and when they set me free
Just put your hands on me

Take everything that I know you'll break
And I give my life away
So far for you
But can you hear me say
Don't throw me away?
There's no way out
I gotta hold you somehow

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Everyday but all I have is time
Our loves the perfect crime

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Every way and when they set me free
Just put your hands on me

Tonight I'm weak
It's just another day without you
That I can't sleep
I gave away the world for you to

Hear me say
Don't throw me away
There's no way out
I gotta hold you somehow
All I wanna do is touch you

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Everyday but I all I have is time
Our loves the perfect crime

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Every way and when they set me free
Just put your hands on me

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Everyday but I all I have is time
Our loves the perfect crime

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Every way and when they set me free
Just put your hands on me
BACA LAGI- All American Reject - I Wanna

Ikan Transparent

Gambar kat atas menunjukkan seekor ikan yang transparent
Ikan dari family perciform nie, tinggal kat Antartika. Ikan nie telah berevolusi untuk menyesuaikan dirinya untuk hidup dalam air yang super-sejuk. Ikan nie mempunyai darah yang tidak berfungsi, yang mana darahnya tidak mengandungi hemoglobin (bahan yang mengikat oxygen dalam darah). Kulit ikan nie mempunyai jaringan kapilari darah yang membolehkan ia menyerap oxygen terus dari air sekeliling (air sejuk boleh melarutkan lebih banyak oxygen compare dgn air panas). Insang ikan ini juga telah berevolusi menjadi lebih besar dan cekap dalam melakukan gaseous exchange.

OK, cukup. Overall, ikan nie (yang Al-Fikr x tau nama saintifik dia) memang ada. Ia menjadi inspirasi saintis untuk melakukan perubahan genetik pada spesis lain untuk menghasilkan organisma transparent. Selain ikan ini, banyak lagi organisma transparent yang ada didunia ciptaan ALLAH. Banyak yang Al-Fikr tahu dan belajar, melambak lagi yang Al-Fikr x tahu dan kena belajar. 

Enjoy r dengan gambar organisma transparent kat bawah nie....






Fufufu....Memang cantik....
Tapi, mari kita fikirkan sesuatu dari organisma transparent nie....
Kenapa ALLAH ciptakan ia sedemikian rupa?
Adakah manusia itu mengambil iktibar diatas ciptaan ALLAH ini?
Marilah sama2 kita fikirkan....

Gambar ihsan BING.
BACA LAGI- Ikan Transparent

Crop Circle

Crop Circle, nie adalah corak yang dibuat dekat ladang2 besar macam ladang jagung, barli, gandum dan nampak cantik jika dilihat dari atas.

Crop Circle @ England

Ada teori yang kata, alien yang buat Crop Circle nie. Tapi, teori Al-Fikr memang alien yang buat.
Sebab bagi Al-Fikr orang yang tidak dikenali = alien (Hahaha). Crop Circle nie memang besar+cantik, tapi nampak sangat orang yang buat nie dah takde kerja....Nak buat Crop Circle nie bukan senang. Makan masa gak. So, kita pedulikan siapa yang suka2 buat Crop Circle nie....Kita enjoy hasil karya mereka....






Dah puas tengok gambar Crop Circle? Bagus....
Sekarang masa untuk memerah otak....
Siapa yang buat Crop Circle nie sebenarnya?
Bila diorang buat?
Kenapa diorang nak buat Crop Circle? Dan....
Kenapa nak buat kat ladang? Kenapa bukan atas pasir pantai ke, kertas ke, dinding bangunan ke....
Marilah sama2 kita fikirkan....

Gambar ihsan BING.
BACA LAGI- Crop Circle

Love Surely IS Hard


Fufufu....No, no, no!! Love is sweet but surely; for sure it IS hard.
Hard to get.
Hard to maintain.
Hard to nourish.
Hard to explain.
Hard to confront.
Hard to take on authority.

Don't take it to offensive side. It is just a reality, For all eternity.

p/s: gambar tu belajar buat kat blog Realiti Konspirasi hasil tulisan Zack Zukhairi....
BACA LAGI- Love Surely IS Hard

Within Temptation - All I Need

Lagu dr series Vampire Diaries (Season1)....


I'm dying to catch my breath
oh why don't i ever learn
I've lost all my trust that i'm sure we try to
Turn it around

Can you still see the heart of me
all my agony fades away
when you hold me in your embrace

Don't turn me down
for all i need
make my heart a better place
give me something I can believe
Don't turn me down
you're far from the door now
don't let it close

He only had to go
I wish I could let it go
I know that I'm only one step away
From turning around

Can you still see the heart of me
all my agony fades away
when you hold me in your embrace

Don't turn me down
for all i need
make my heart a better place
give me something I can believe
Don't turn it down
what's left of me
make my heart a better place

i've tried many times but nothing was real
make it fade away
don't break me down
I want to believe that this is for real
save me from my fear
don't turn me down

don't turn me down
for all i need
make my heart a better place

don't tear me down
for all i need
make my heart a better place
give me something i can believe
don't tear it down
what's left of me
make my heart a better place
BACA LAGI- Within Temptation - All I Need

Vampire Diaries S2....

Vampire Diaries Season 2 dah kuar dah....
Hari Khamis hari tu.
Tapi Al-Fikr lum download lagi. And Al-Fikr xtngok langsung trailer die.
Npe Al-Fikr wat camtu?
Off course Al-Fikr xnak tertunggu dan menanti setiap episod baru setiap minggu....
Penantian itu menyeksakan....+ lg pasal Vampire Diaries. That's a hell of waiting and craving....
So better Al-Fikr tunggu sampai 6, 7 episod baru start download.

Tapi tuk sedapkan hati Al-Fikr, Al-Fikr cari juga r some off shots dr episod 1st tu....

Damon and Stefan will likely never get along perfectly well. But their relationship has evolved a lot over the course of The Vampire Diaries.

Elena tends to a cut on Stefan's stomach.

Tapi ada r kawan2 yang dh tngok and diorg start r bising2 kata best r, pe r....
Well, for those prick! Here's some word for you....
Back off and shut your filth mouth!!!!
Aku xnak dgr kisah Vampire Diaries dr mulut korg!!!!
BACA LAGI- Vampire Diaries S2....

Idaman

Aku nak ada 1 villa kat ski field camnie....
Confirm best. Ada je pengunjung, Ada je business. View pun cantik....


Gambar: Ihsan Bing
BACA LAGI- Idaman

PM's Open House

1 Syawal 1431H, Jumaat @ Putrajaya;
1st time 1 Syawal tanpa family;
Raya kat Putrajaya;
Pergi rumah terbuka PM;
Melantak sepuas hati dari pagi ke petang....
Overall, Raya pertama tahun nie, BEST & BERBEZA!!


Pagi Syawal. Al-Fikr sampai awal. Still, ada lagi orang lain yang sama gak sampai awal (pukul 7 lebih sikit). Tapi tak terus masuk masjid, instead Al-Fikr amik gambar dulu.


Yang nie member yang sama2 beraya di perantauan, Mr. Asyraf@ Asy@ Raf@ Alap (jgn tanya kenapa die banyak nickname)

Lepas solat sunat Aidilfitri, snap gambar dulu, sebelum melantak kat rumah PM....

Snap lagi.... (Alap prank Al-Fikr! Gambar nie nampak cam Al-Fikr kena impale dgn pokok kat belakang tu! Damn!!)

Kat luar masjid, umat manusia yang berpusu-pusu, berasak-asak bergerak....
Hala tuju? Rumah PM kot. Tak pun diorang nak balik rumah, tido!
Gambar nie (atas) ada orang yang wat demo nak tentang kempen bakar Al-Quran pada 11/9....(kidding)
Sekali nampak lak family yang pakai baju dengan rona warna yang sama. Nak saving! (Hahahaha....)

Mat motor (besar+mahal) yang amik gambar sebelum serbu rumah PM....

Pergi rumah PM naik bas(dengan Alap)....Malas nak drive sendiri. Susah r cari parking dan memacam lagi

In the bus....

Deretan kereta yang nak serbu rumah PM....


Sampai sudah kat rumah PM

Bila r aku nak ada rumah yang ada signboard gempak camnie?

Banner rumah terbuka tu....

Snap gambar depan banner nie sekejap....

Jalan r masuk rumah PM. Sampai jer, tengok kanopi yang banyak tu dah tau dah....Mesti banyak makanan untuk Al-Fikr+Alap makan. Kitorang pun serbu masuk (macam orang lain gak).

Alap yang gelap mata melihat ruang mengambil makanan (atau tengok awek yang vogue gitu di pagi raya....)

Snap random orang ramai mengambil makanan

Antara menu yang disediakan:
Nasi himpit,ketupat palas, lemang, rendang ayam, redang daging, tosai, roti john, mi kari, soto, satay, laksa, cendol, air pelbagai warna....
Kalo nafsu makan tu tak control memang pecah perut r makan sepuas hati. Semua menu tu sedap, and Al-Fikr try semua tp bukan sekaligus. Sikit2 dan berperingkat2. Al-Fikr tak mau pecah perot....

Mula2 try mi kari....

Lepas tu jalan kejap, tengok orang, borak (ucap selamat hari raya) dengan sape2 (stranger).
Alap lak, makan terus menerus. Nonstop....Xtau r camne die manage perot die....


Dah puas jalan, sambung makan balik. Try lak lemang+nasi himpit+rendang


Okay stop lagi. Kali nie lama skit....Jalan2 wat benda yang sama cam tadi. Kali nie sekali dengan Alap.
Alap, jumpa kereta buggy, and die naik r. Tapi die tak bawa. What a ....

Yang belakang adalah seorang kanak2 Iran. Die datang dengan famiy die beraya kat Malaysia. (Diorg cakap Malaysia panas, even hari Jumaat tu redup jer....)

Bila dah sampai masa solat Jumaat, kitorang (Al-Fikr+Alap) pergi lagi ke masjid Putra. And, ada benda best jadi kat Alap. Dia solat sebelah PM, Datuk Seri Najib Razak. Eventually, Alap tak perasan pun mula2. Dah habis solat baru perasan....Way to go, Alap.

Datuk Seri keluar masjid....

Sebelum pergi (lagi) ke rumah PM, kitorg snap r gambar lagi....



Dah puas snap2 gambar kitorg pun pergi r rumah PM (lagi). Acara makan2 berterusan sampai kitorang puas. Kitorg balik dalam pukul 3 camtu.

Overall, even raya di perantauan, Aidilfitri Al-Fikr still meriah.



Parting shot....

Mr. Alap says goodbye. See you next year....
BACA LAGI- PM's Open House
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts