Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

Kegilaan Kanak-Kanak


Kanak-Kanak....Bila sebut jer perkataan ini berbagai emosi kita boleh lihat. Ada yang suka, geram, pasrah, mengamuk, sedih dan macam2 lagi.... (Al-Fikr tak suka kanak2 bawah 8 tahun).

Kanak2 ini ada kegilaan mereka yang tersendiri. Mereka meneroka dunia melalui deria mereka, dengan ilmu yang terbatas, dengan sifat ingin tahu dan tanpa mengenal bahaya atau risiko. Tapi itulah kanak2.... Mereka dengan dunia mereka sendiri....


Arrrgghhh....Aku tak suka orang tua nie!!!


Hai, Mak! Saya besar nanti nak jadi tukang cat. Adik lak nak jadi tukang solek mayat....


Dalam TV tak bagi cuba benda nie....Kalau aku try apa jadi, hah?


Aku nak buat stunt yang Tony Hawk sendiri tak pernah buat....


Doggy, Doggy....Ko jadi r kanvas aku hari nie....Parents aku tak bagi aku conteng dinding lagi....Nanti diorang tak bawa aku pegi McD lagi.

Gambar di ambil dari sini


BACA LAGI- Kegilaan Kanak-Kanak

It is LOGIC....




 Twilight-er jangan marah okay. Kalau difikirkan, perbualan ini ada logiknya....

BACA LAGI- It is LOGIC....

Hillarious Facebook Status


Artikel di ambil dari sini


 Nanti kalau kena hack jangan nak salahkan orang lain....


Kisah private jadi tak private di Facebook


 ....(no komen)


Ni belajar math kat sekolah mane ni?


Ma..langnya key],board tu3 tak?? ber00sih la''gi


Superb r ko!!


 Adoi, Mak Cik....Pergi belajar camne nak pakai Facebook dulu r....


BACA LAGI- Hillarious Facebook Status

December....Always my favourite all year


Back to December - Taylor Swift

Bulan Disember....Bulan kegemaran. Tak tahu sebab apa (maybe pasal banyak cuti / year end). Setiap tahun, Disember memang dinanti. Bukan sekadar ia bulan kelahiran Al-Fikr, tapi ia dinanti atas sebab2 yang best. Terutama sebagai momentum untuk meneruskan kejayaan gemilang sepanjang tahun ke tahun yang mendatang.

Mungkin sejak Al-Fikr kenal dunia ini, Disember memang dah dinobatkan sebagai bulan cuti dan bersantai (cuti sekolah, cuti semester, cuti perayaan, menghabiskan cuti tahunan dan lain2). Disember memang penuh keriangan. Yang menarik Disember adalah penamat tahunan yang perlu dilalui dengan cemerlang agar tahun baru tak suram dan muram. Tahun yang cemerlang perlu ditutup dengan cemerlang juga. 

BACA LAGI- December....Always my favourite all year

My birthday


Today is my birthday.... So I pray....

O Allah, bless me. Give me forgiveness as so many sins I made.
O Allah, The most Loving. Give me love so I can love.
O Allah, The most Wealth. Pour some of thou wealth unto me.
O Allah! I beseech for thou protection, guidance, redemption and salvation. Show me the right path. Bless me, my family, my friends and all Muslim wherever, whenever they are....
BACA LAGI- My birthday

ChromeCryme and Memphis


This is my new sweet heart

ChromeCryme


Hahaha....Dia adalah amat best. Model HP G42 dengan color biscotti.
Dia memang best dan....Ringan.

Jangan tak perasan yer....Wallpaper ChromeCryme adalah gambar Vampire Diaries. Oooo....How I love it.

Dan ini gambar terbaru Memphis, my PC.


Dia telah aku buka dan modified berkali-kali. Jadi kalau Memphis adalah manusia, aku rasa dia dah jadi macam Frankenstein@Cyborg cacat. Hahaha....
Tapi Memphis still bleh menjalankan kewajipannya dengan gagah berani dan perkasa. 


BACA LAGI- ChromeCryme and Memphis

Azam Baru....


Bila masuk tahun baru, mesti ramai yang mencanang azam baru. Well, mesti r. Tahun baru, zaman baru, masa baru, tarikh baru. Kalo tak, baik tak payah ada tahun baru kalo semua benda nak stay jer camtu, betol tak? Azam baru, azam baru....Azam yang lama tercapai tak?

Al-Fikr tak suka cakap tentang azam baru. Bukan sebab tak pernah tercapai, cuma tak mahu terikut cara biasa untuk berazam. Setiap tahun 1 je azam yang pasti ada. Al-Firk nak jadi lebih baik dari tahun lepas, tahun sebelum tu, dan 2 tahun sebelum tu.

Yang itu di awal tahun. Sepanjang tahun tu, confirm ada 4,5 pencapaian yang Al-Firk berazam untuk capai. Tu pun kira azam gak, pasal dah berazam nak capai. Dan tahun nie 3 azam yang datang dalam perjalanan masa tahun itu sudah tercapai. Mendapat kerja selepas grad (in fact dah dapat 3 kerja), mendapat gaji lebih dari 1.3k dan dapat 1 lappy baru. So kira tahun lepas ditutup dengan kejayaan gemilang. Tahun nie tak tahu lagi. Adakah ia akan jadi lebih elok dan gemilang? Al-Fikr tak tahu....

Kalau waktu belajar dulu benda nie jelas, pointer mesti naik dari tahun ke tahun. Tapi bila dah kerja nie, nak tengok peningkatan tu susah sikit. Kalau dari segi pertambahan barang peribadi, itu memang bertambah. Tapi dari segi prestasi dan juga kecekapan? Tak tahu r nk cakap macam mana.... KPI bukan leh harap sangat, kalau tahu elemen pe yang amik kira, score kat situ dah cukup. Yang lain bleh blah.... So, Al-Fikr memang tak tahu adakah Al-Fikr cekap atau just sekadar score KPI dan tak cekap langsung

Macam mana nak jadi lebih baik dari tahun lepas kalau camnie....



BACA LAGI- Azam Baru....

Salam Maal Hijrah


Salam Tahun Baru Hijrah 1432
Bersama kita hijrah hidup dari yang kurang baik kepada yang lebih baik.
Hijrah dari yang lama kepada yang baru
Dan hijrah kearah Iman, Taqwa yang lebih mantap....
Amin....


p/s: ini post yg ke-200. 1 benchmark yang best. Moga blog ini boleh kekal dan menyalurkan ilmu2, info2,  kepada pembacanya di tahun baru ini. Amin.


BACA LAGI- Salam Maal Hijrah

Hujan Itu Rahmat



Bila cakap tentang hujan, macam2 reaksi kita boleh tengok. Ada suka, sedih, lesu, excited dan lain2. Tapi itulah hujan. Bukan kita boleh kawal, tapi boleh dijangka. Al-Fikr pun ada macam2 persepsi pasal hujan. Tapi yang pasti ia adalah fenomena ciptaan ALLAH yang paling menakjubkan. Kenapa? Sebab hujan bukanlah sekadar proses pertukaran wap air kepada titisan air. Ia adalah proses yang lebih kompleks dan diatur dengan sempurna.

Hujan adalah proses precipitation (BM: pengumpalan keladak/kerpasan) wap air menjadi titisan air / salji / hujan batu. Bagi hujan terbentuk, lapisan atmosfera tebal yang bersuhu kurang dari dari takat didih dan tinggi dari takat lebur air. Dan partikel bebas juga diperlukan untuk memegang titisan air yang terbentuk. Partikel bebsa ini biasanya adalah debunga ataupun zarah2 halus yang bertebaran di ruang atmosfera.

Kadangkala, titisan air ini akan jatuh dahulu sebelum hujan dan terpeluwap kembali kepada wap air. Percipitation berlaku apabila titisan air ini berlanggar dan bergumpal menjadi titisan yang besar. Hanya titisan air yang besar sahaja yang akan jatuh sebagai hujan. Proses penyejukkan dan penambahan wap air juga menjadi faktor hujan turun. Ringkas kata, kawasan yang berhampiran dengan punca air seperti laut dan tasik besar serta bersuhu rendah lebih mudah hujan (Malaysia termasuk dalam kategori ini).

Titisan air ini akan jatuh dari gumpalan awan sebagai hujan. Titisan air besar ini jatuh denagn halaju tinggi dan berpecah menjadi titisan hujan kecil yang jatuh kebumi. Ringkasnya, hujan yang jatuh kebumi ini adalah titisan kecil yang berpecah dari titisan besar air diatas awan. Pembentukan salji pula berdasarkan konsep yang sama, cuma sebelum titisan air ini bercantum dan bergumpal ia telah membeku. Sebab itu salji kelihatan lapisan nipis yang rapuh atau flakes. Hujan batu sama seperti salji, cuma ia bergumpal dahulu sebelum membeku dan gugur sebagai ketulan ais besar yang tak pecah akibat halaju tinggi.


Different sizes of raindrops:
  • A) Raindrops are not tear-shaped, as most people think.
  • B) Very small raindrops are almost spherical in shape.
  • C) Larger raindrops become flattened at the bottom, like that of a hamburger bun, due to air resistance.
  • D) Large raindrops have a large amount of air resistance, which makes them begin to become unstable.
  • E) Very large raindrops split into smaller raindrops due to air resistance
Apabila jatuh kebumi, huajn ini akan mengalir ke saliran air atau diserap tanah. Tapi lambat laun air ini akan mengalir juga ke arah yang sama, iaitu  laut. Dan proses pemeluwapan berlaku lagi untuk membentuk hujan. Dapat dibayangkan yang proses pembentukan hujan ini amat unik dan berterusan. Selagi ada air, suhu tinggi untuk pemeluwapan, suhu sejuk untuk penyukan dan juga faktor2 lain, hujan akan turun. Lebat, rintik2, renyai2, hujan tetap turun. 




BACA LAGI- Hujan Itu Rahmat

Islam VS Freemason

Tajuk entry ini agak berat kan....Memang berat pun. Sebab ia  berkaitan dengan keimanan, kepercayaan, prinsip dan macam2 lagi.

Al-Fikr adalah orang yang mengejar kebenaran, bukan khayalan atau khabar angin. Bagi Al-Fikr Freemason dan yang sewaktu dengannya adalah khabar buruk yang tak tahu asal usul. Tah sape yang mula2 bincang pasal perkara nie pun Al-Fikr tak tahu. Tapi yang pasti ramai yang mengambil tahu tentang  Freemason nie. Dan fenomena nie membawa kepada 1 persoalan lain. Iaitu, kenapa diorang nak ambil tahu benda nie? Kenapa diorang taknak ambil tahu tantang Islam itu sendiri? Persoalan yang best kan.

Islam adalah agama gaya hidup. 2 sumber utama yang tak boleh diragui kebenaran dan keagungan: AL-QURAN dan AS-SUNNAH. Dalam kedua-dua sumber dah terangkan banyak perkara yang boleh bawa kita lebih maju dan kehadapan. Jangan lupa pula yang ia menjamin kita ke syurga. Tapi ada orang yang lebih suka bercerita tentang bentuk papan dam yang dikatakan ada unsur Freemason. Bentuk piramid dan segitiga yang berunsur Freemason dan macam2 lagi. Rasanya, dari diorang sibuk mengkaji benda macam nie, better diorang kaji tentang kebaikan mengikut SUNNAH RASUL dalam kehidupan seharian. Paling tidak, kita menghidupkan SUNNAH di akhir zaman ini.

Mari bertanya tentang SUNNAH. Berapa ramai diantara kita yang tahu tentang jangan makan makanan darat dan laut dalam 1 hidangan, compare dengan yang tahu tentang piramid Freemason kat duit 1 dollar? Rasanya bukan semua tahu, sebab still ada yang makan tomyam campur (ayam+daging+sotong+udang). Perkara ini ada diterangkan dalam hadis. Dan secara sains pun logik juga. Sebab cas2 ion dalam daging hidupan darat dan air adalah berlainan. Kalau ikut pemerhatian pun logik gak. Daging lembu, ayam adalah daging keras yang kena kunyah banyak kali baru boleh lumat dan telan. Tapi daging ikan, udang, ketam adalah daging lembut yang boleh lumat even kita hanya kunyah 7,8 kali sahaja. Tak percaya korang boleh try sendiri. 

Jadi kenapa nak besarkan Freemason seolah-olah AL-QURAN dan AS-SUNNAH itu kecil? Dari sibuk2 cari info pasal Freemason baik kita kaji AL-QURAN dan AS-SUNNAH untuk kebaikan bersama. Dan kalau nak tahu, AL-QURAN dan AS-SUNNAH ini benar dan boleh dijelaskan melalui sains. Mungkin bukan semua (sains tak pernah dapat terangkan tentang roh), tapi still ada kebaikannya. Setidak-tidaknya kita dapat pahala dan ilmu yang benar.

p/s: Pendapat peribadi sahaja. Tiada kaitan antara hidup, mati dan yang terasa hati. Jika terasa, Al-Fikr tidak bertanggungjawap.

BACA LAGI- Islam VS Freemason

A Moment....

Dear Bloggie,

How long its been since my last entry? Ooo, I myself could not remember. But I did know, its been a long while since. 
I do apologize for what I did. But it is not my fault. It is not nobody fault. Just...How could I put the thought into words? Seems like all the word aren't enough for all.
It look like the hole is not meant to be filled with anything. Maybe it want to remain empty for all eternity. Maybe when the time is right it will be filled. Maybe....Just maybe.
OK...OK....OK....I admit that I have a new sweet heart. Yes she is just gorgeous as le arc en ciel. But that does not meant I will leave you behind like some sort of waste. No....Not in billions of seconds. Just bare with the lack of attention for a little while. I'll try to make my new sweet heart to know you better. To love you more. To share a lot of moments together....
BACA LAGI- A Moment....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts