Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

Going The Distance

Urrmmm....Filem ni keluar tahun lepas, tapi Al-Fikr memang suka tengok. Long Distance Love.
Takde yang special, just love story biasa....






BACA LAGI- Going The Distance

Do you want to go out with me?





BACA LAGI- Do you want to go out with me?

Wordless Wednesday #5




p/s: senyum itu sedekah.
dapat update blog, kebetulan
hari rabu...
BACA LAGI- Wordless Wednesday #5

Vampire Diaries - First peek on Season 3

Al-Fikr tunjukkan sedikit spoiler dari Vampire Diaries S3.
Maybe diorang jumble2 season 1 & 2, tp kena tengok sampai habis. Memang ada bahagian baru. Tengok sampai habis tau.

You know, you should learn to knock,” Damon says, standing there in all his glory. 
What if I was indecent?


p/s: Al-Fikr akan preview beberapa scene dari season 3 nanti. Tunggu.
Sumber video dari sini.

BACA LAGI- Vampire Diaries - First peek on Season 3

An Education

An Education ni adalah filem yang baru Al-Fikr tengok. Filem yang mengisahkan tentang seorang gadis yang meninggalkan pelajaran demi mengejar cinta dan dunia glamor.

Cerita base pada tahun 60an. Zaman ni, kedudukan wanita memang tak macam sekarang. Status pelajaran tinggi menjadi keutamaan untuk berada dalam standard yang setaraf lelaki. Tapi bukan semua orang nak belajar tinggi2. Watak utama Jenny Melor (Carey Mulligan), kena belajar dan cuba dapat tempat untuk masuk Oxford atas desakan bapanya. Even Jenny ni pandai dan top rank dalam pelajaran, dia rasa hidup dia kosong. Tiada makna. Tapi semua itu berubah bila dia jumpe dengan David (Peter Sarsgaard), yang lebih tua dari Jenny. Peter tunjukkan kat Jenny yang dunia ni bukan sekadar hitam putih. Masih ada warna2 lain. Dan mungkin pengaruh hormon remaja, Jenny mudah tertarik dan mula melupakan keutamaan pelajaran dan Oxford.Well, ending cerita ni memang klise. Lepas dah lalu benda2 best mesti ada benda buruk dan jadi benda best balik.

Overall memang ada mesej nak sampaikan, iaitu dunia bukan hanya hitam putih, tapi masih ada warna lain. Tapi warna2 lain ni akan jadi bermakna jika kita ada ilmu dan keinginan untuk tambah spark pada warna2 dalam hidup (hanya pendapat peribadi). Sebab latar cerita dekat England, so accent english dia memang lain compare dengan filem Hollywood.



Pengaruh hormon remaja. Semua benda nak dicuba




p/s: Al-Fikr masih mencari filem
Nick and Norah's Infinite Playlist.
BACA LAGI- An Education

Wordless Wednesday #4




BACA LAGI- Wordless Wednesday #4

Awak Single?

Disebuah kedai buku ternama, di shopping mall terkenal, di bandar yang padat.

Gadis: Hi. Awak, tumpang tanya buku **** ada kat mana? Tempat ni besar, penat dah cari. Tak jumpa.
Jejaka: Uurrmmm (Mata pandang orang yang menyapa). Ada dekat....(mata pandang jam dan buku yang dipegang). Takpelah, saya tunjuk.
Gadis: Oo, ok. Thanks. (senyum riang)

Mereka pun berjalan ke arah yang dituju.

Gadis: Sorang je?
Jejaka: Yes. Awak?
Gadis: Dengan kawan. Tapi dia pergi cari barang. So, dia tinggalkan saya kat sini.
Jejaka: Ooo....
Gadis: Kenapa awak sorang2? Awek takde? Awak Single lagi?
Jejaka: Uuuurrmmm....(Awek ni tengah ayat aku ke?) Single. 
Gadis: Ooo....Bestkan. I mean being single.
Jejaka: Boleh tahanlah. Awak, buku yang awak cari tu ada kat rak sana. Ni, ada apa lagi tak?
Gadis: Tak. Tak ada apa dah. Terima kasih yer. (senyum meleret sampai ke telinga)
Jejaka: Sama2.... (apa motif senyuman awek ni?)
Gadis: Ok....Saya selalu datang sini. Selalu gak nampak awak. So, jumpa lagi. (senyum tu tak gugur2 dari bibir)
Jejaka: ....(uff, stalker. Patot senyum memanjang. Ok senyum sedekah) Uurrmm, jumpa lagi.

Mereka pun meneruskan agenda masing2.... TAMAT


Kisah benar yang pernah terjadi pada Al-Fikr.
Perempuan zaman sekarang memang lebih bold & brave. Tapi tak terasa mengada2 ke cakap camtu kat stranger? No hard feeling.... Tapi, wanita lebih ayu & anggun kalau berani & malu bertempat.... (pendapat peribadi)

 No hard feeling....Being single = Less trouble

p/s: Tapi yang menjadi kemusykilan sampai ke saat ini,
camne, die sekali imbas boleh tahu status Al-Fikr.
 Dan kadang2 masih jumpa awek ni, kat tempat sama.

BACA LAGI- Awak Single?

New Series: Secret Circle


Kepada peminat siri novel The Secret Circle (karya LJ Smith, penulis The Vampire Diaries), behold; sebab siri drama dengan tajuk sama akan menjengah kaca tv Amerika (bagi kita di Malaysia, maybe link2 download yang valid)

Mengikut kalendar CW TV yang akan menyiarkan siri ini, episod pertama akan bersiaran pada 15 September (waktu tempatan). Dan siri ini membariskan pelakon muda. Diulangi, pelakon muda. Dan watak utama Cassie Blake milik Brittany Robertson (Lux Cassidy dalam Life Unexpected).

Al-Fikr tak boleh nak ulas lanjut tentang cerita ni. Tapi, Al-Fikr boleh cakap yang dia berkisar tentang 1 kumpulan manusia dengan power/magik. Dan kalau mengikut trend adaptasi-kepada mereka yang sudah/pernah baca siri novel-maybe akan ada perubahan dari segi watak, jalan cerita dan juga plot. Tapi itu yang best (bagi Al-Fikr). Kenapa nak remake bulat2 dari karya asal? Kita buat remake untukdapatkan feel baru dan juga thrill baru....


Ringkasan cerita Secret Circle (novel) boleh baca sini





Untuk preview siri boleh klik sini
Full cast boleh tengok sini
Untuk spolier dan juga kata pengarah/penulis/pelakon boleh baca sini

p/s: bila dah tengok premiere episode nanti,
Al-Fikr akan review sekali lagi.
BACA LAGI- New Series: Secret Circle

Infinite Playlist #5


**Infinite Playlist akan keluar pada Sabtu pertama setiap bulan**

Enjoy this month 5 random song from my collection....

Stereo Pony - I Do It

Simple Plan - Astronaut

Tommy Heavenly6 - Wait Till I Can Dream

Yelloward - Hang You Up

Michelle Branch - Loud Music



BACA LAGI- Infinite Playlist #5

BEN ASHAARI : RAMADHAN #1 : SAHUR DI KALA BUDAK


klik sini kalo nak join

Al-Fikr start berpuasa agak lewat. Umur 8 tahun baru start. Ufff....Lewat tu. Tapi start dari tahun tu sampai sekarang, puasa full. No off day, no sick, no nothing. Syukur Alhamdulillah.

Waktu tu, sahur memang setakat air teh panas, 2 keping biskut meri, air sejuk segelas. Dan sambung tido balik.
Time mula puasa tu dah sekolah. And time tu sekolah sesi petang. So memang malas (bertambah2) nak pergi sekolah time matahari bersinar ceria. Tapi takpe, balik sekolah terus duduk kat meja makan tunggu waktu berbuka. Memang tak fikir pe dah.

Menu kegemaran....Tak tau, sebab apa mama masak, itu yang dimakan. Tapi memang suka kalo ada karipap (curry puff kata omputih). Favourite, dan tak mau share dengan adik2. Memang tamak, bila nampak karipap.


Tapi dah besar ni kan, waktu berbuka, memang menjamu selera sekadar perut berisi je. Bukan takde duit nak makan mewah, tapi kalo perut penuh, rasa malas tu bertambah2. Elok siang mood pergi masjid memuncak sampai cecah puncak Everest, lepas berbuka mood tu dah ke laut. Hilang. So selalu (jadi amalan sejak hidup sendiri) berbuka dengan chicken wing, karipap dan jus. Time sahur pun menu lebih kurang je. Nak makan berat2, lepas tarawih. Tapi memang tak makan banyaklah.



saya sedang puasa dan menunggu waktu berbuka


sumber gambar sini, sini

BACA LAGI- BEN ASHAARI : RAMADHAN #1 : SAHUR DI KALA BUDAK

Saya sedang berpuasa

Saya sedang berpuasa....


klik gambar tuk besarkan

sumber gambar disini


BACA LAGI- Saya sedang berpuasa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts