Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

Hujan kena scam!!

Al-Fikr memang bukan peminat HUJAN, tapi memang kelakar bila jumpa baju kat bawah nie....


p/s: gambar diambil di HIMPUNAN SEJUTA BELIA

BACA LAGI- Hujan kena scam!!

Buat yang Tersayang....

Buat yang Tersayang....
Biar kata-kata tidak terluah

Tapi....
Hati itu berbicara
Perlakuan menggambar rasa
Senyuman menzahir cinta

Buat yang Tersayang....
Biar bertemu selalu bukan pilihan
Hubungan perasaan itu tetap mapan
Semata untuk menjauhi dosa dan kesilapan
Diri memilih untuk berjauhan
Merisik khabar melepas kerinduan

Buat yang Tersayang....
Cinta ALLAH MAHA BESAR itu agung
Carilah cinta dan redha-NYA
Titipkan doa pada-NYA
Agar cinta kita pula bersatu....


p/s: 1) Entry ke-250.
2) perutusan untuk yang tersayang. 
Saya tak cakap apa2, tak bererti saya tidak rasa apa2. 
Mungkin, rasa itu masih belum mekar....




BACA LAGI- Buat yang Tersayang....

Hey Monday - Candles




The power lines went out
And I am all alone
But I don't really care at all
Not answering my phone
All the games you played
The promises you made
Could't finish what you started
Only darkness still remains

Lost sight
Couldn't see
When it was you and me

Blow the candles out
Looks like a solo tonight
I'm beginning to see the light
Blow the candles out
Looks like a solo tonight
But I think I'll be alright

Been black and blue before
There's no need to explain
I am not the jaded kind
Playback's such a waste
You're invisible
Invisible to me
My wish is coming true
Erase the memory of your face

Lost sight
Couldn't see
When it was you and me

Blow the candles out
Looks like a solo tonight
I'm beginning to see the light
Blow the candles out
Looks like a solo tonight
But I think I'll be alright

One day
You will wake up
With nothing but you’re sorries
And someday
You will get back
Everything you gave me

Blow the candles out
Looks like a solo tonight
I'm beginning to see the light
Blow the candles out
Looks like a solo tonight
But I think I'll be alright


Best band nie....Lagu 1st band nie yang Al-Fikr dengar adalah Homecoming.




BACA LAGI- Hey Monday - Candles

Final Detination 5....

Final Destination

Francais filem barat yang memaparkan  kematian, kemalangan itu melingkari hidup sehari-hari manusia. Tapi, seriously time 1st film dulu tak fikir lak yang diorang nak buat sequel lagi dan lagi dan lagi. Sampai yang paling baru, Final Destination 5


 Bermula dengan Precognition (precog/ramalan) kemalangan kapal terbang, watak filem nie berusaha untuk melarikan diri dari mati akibat kemalangan. Tapi kalau dah nama pun manusia, mati itu pasti.... Trend + turutan mangsa kemalangan mengikut tempat duduk dalam kapal terbang yang kelihatan kelakar (serius kelakar).


 Bermula dengan precog kemalangan jalanraya, misi watak adalah untuk mencari permulaan baru a.k.a kelahiran untuk tamatkan rantai kematian. Tapi memang banyak yang mati dan macam2 cara diorang mati. (kemalangan masih nampak logik). 
1 watak asal dari filem 1st: Clear Rivers (Ali Larter)


 Yang ini kes kemalangan ngeri atas roller coaster. Still ikut konsep dari filem 1st; turutan mangsa ikut seat atas roller coaster....Dalam filem nie ada 2 precog: 1 awal filem, 1 akhir filem


Kegilaan kemalangan besar Final Destination memang tak pernah berhenti. Dimulakan dengan precog kemalangan dekat Raceway (litar lumba kereta bulatan macam trek balapan). Filem nie, kemalangan tak dijangka tapi nampak tak logik.... Trend ikut seat diubah menjadi turutan mangsa mati dalam imbasan precog. So kalau orang yang lihat precog tu lupa, bye2 buddy. Juga ada 2 precog kemalangan: 1 awal, 1 tengah filem.



Maklumat awal: Kisah bermula dengan precog kemalangan di atas jambatan....
(Tengok poster promo pun dah tunjuk gambar jambatan)


BACA LAGI- Final Detination 5....

Never....Ever....

Never....
In a thousand years, I'll give up an opportunity to grasp  a sliver of knowledge.
Never....
In a million words, I'll deny the chance to become a wiser man than the current me.
Never....
In various way, I'll stop finding a way to be a better person than yesterday.
And, never....Ever
I'll keep the things I gain to myself, if I know it is better and benefiting  to share.



p/s: masih meminati kisah2 ini....


BACA LAGI- Never....Ever....

Yuna, Mira(Tilu) , Liyana Fizi ,Najwa - Itulah Sayang ( Tribute P.Ramlee)



Still rasa, original version lebih best dan penuh nostalgia.

BACA LAGI- Yuna, Mira(Tilu) , Liyana Fizi ,Najwa - Itulah Sayang ( Tribute P.Ramlee)

Vampire Diaries....It reaching out to the finishing


Bagi peminat Vampire Diaries, mesti korang tak sabar nak tau camne kesudahan Damon Salvatore yang sudah dibaham werewolf, Tyler Lockwood....

Well, whatever happen will be decide then. But, for sure the season finale will be EPIC....
Klaus

John Gilbert

Damon: I'm dying Elena, so please save your life, take care of....Stefan
Elena: No, Damon....NO! There must be a way to save you.....Just (sobbing)....Don't give up
Damon: .....(speechless)



BACA LAGI- Vampire Diaries....It reaching out to the finishing

Ikatan Tali Kasut


Insan A: Weh lawa kasut....Baru beli?
Human Z: Baru beli....Smart-kan design die.
Insan A: Smart design kasut jer....Cara ko ikat tali kasut tu....Old Skool.
Human Z: ......... (tak terkata)

Pernah tak korang rasa cam situasi kat atas? Mesti pernahkan.
Nak buat macam mana kan. Dari mula2 belajar ikat tali kasut,  sampai sekarang; yang beza warna tali kasut, berapa lubang tali kasut dan kedudukan lubang tali kasut tu. Tu jer....
Bukan tak pernah terfikir nak cuba ikat tali kasut tu ikut cara lain, tapi lecehlah....

Jadi, sekarang Al-Fikr nak kongsikan beberapa cara mengikat tali kasut.
So, nanti kasut korang akan nampak lebih trendy walapun ada orang yang pakai kasut sama pattern dengan korang....

















kredit kepada Dumage




BACA LAGI- Ikatan Tali Kasut

Langit luas terbentang, tapi....

Bila rasa hati itu bercampur Al-Fikr mesti mendongak memandang langit.
Bukan nak menahan air mata dari menitik, tapi lebih kepada untuk mengingatkan diri yang ALLAH itu ada untuk membantu hambanya yang sudah teruji dan hampir berputus asa.

Hati rasa gundah....
Tarik nafas panjang....
Lafazkan kalimah syahadah, selawat ke atas nabi....
Kepala didongakkan....
Mata menatap langit membiru....
Lepaskan nafas....
Fokus kembali kepada apa yang ada didepan mata

Memang apa yang ada didepan mata itu keutamaan.
Keutamaan disaat itu.
Tapi, bila melihat langit biru
Terfikir lagi....

Dimana hujung langit?
Kalau berada ditanah asing adakah langit itu masih sama?
Adakah ia membawa erti kalau kita berjalan ditanah asing tapi dibawah langit yang sama?
Adakah hela nafas masih panjang untuk melihat kebesaran ciptaan ALLAH?

Setelah bertahun2 berfikir....
Hanya 1 cara sahaja untuk bertemu jawapan soalan2 itu.
Berjalanlah ke tanah asing....
Lihatlah manusia ditanah asing hidup....
Kutiplah ilmu disepanjang perjalanan itu.
Moga iman dan taqwa jadi lebih kukuh di sepanjang perjalanan....




BACA LAGI- Langit luas terbentang, tapi....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts