Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

Object and Reflection: A Little Thought for the Soul

Kita mesti pernah dengar ungkapan 'Don't Judge a Book by Its Cover'.
Pe maksud die yang sebenarnya?
Buku tu tak best kalo cover huduh?
Sikap luaran tak sama dengan dalaman.
Oooohh....Come on!!

Buku....
Kalo cover die koyak2, ada kesan lipat2; tu menunjukkan isi dalaman die best.
Sebab....Cover jadi camtu pasal ramai orang baca. Ramai orang pegang/pinjam nak baca. Nak tengok. Nak belek2. Nak cari point tuk kritik2. Ya, itu buku. 

Manusia.....
Kalo luaran dah cantik, maksud mendalam dalaman pun sama. 
Sebab....Adakah manusia nie sanggup menutup hati dan  menjadi seseorang yang bukan dirinya? Even pelakon pun akan cakap "jangan samakan saya dengan watak lakonan saya". Manusia adalah dirinya sendiri. Apa yang dari dalam hatinya akan membentuk sikap, personaliti dan gaya dirinya.

Jadi relevankah ungkapan 'Don't Judge a Book by Its Cover' digunakan untuk manusia?

 Pandanglah cermin, renung jauh kedalam. 
Adakah reflection itu orang lain atau seseorang yang kita kenal sejak kecil?

p/s: Al-Fikr fikir tak relevan


2 critique:

viciorizky.blogspot.com said...

hmm,klo ane msih mrasa msih relevan. cma dlm beberapa hal,mngkin sudah karatan tuh istilah

Al-Fikr said...

@viciorizky.blogspot.com mungkin dlm beberap hal. TQ kerana singgah sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts