Thanks for viewing my BLOG
Entry dibawah snap 'TALES', 'ABOUT', 'MUMBLING', 'NUKILAN HATI' adalah hak cipta terpelihara dan tidak boleh diulang cetak dimana-mana tanpa kebenaran bertulis Al-Fikr.

Review filem out of context yang meletop boleh baca kat Movie
Al-Fikr juga suka tengok Drama Amerika
Boleh tonton/dengar lagu kegemaran Al-Fikr di Playlist dan Song

Al-Fikr suka Aprillia Shiver 750.

Singa + Harimau = Sinimau?


Singa + Harimau = Sinimau? (Cam pelik jer bunyi.)
Tapi dalam English best pulak,
Lion + Tiger = Liger.


Ok. Mari cerita sikit tentang binatang kacukan ini. Liger (tak nak panggil sinimau, pelik+kelakar bunyi die) adalah hasil kacukan Singa Jantan dengan Harimau Betina. Jarang - atau mustahil - ada dalam habitat liar dua2 spesis, sebab habitat dah jelas berbeza. Harimau hidup kat hutan, Singa kat Dataran Berumput Afrika. Tapi kacukan inter-spesis ni banyak jadi dekat dalam zoo, hasil kacukan ini dipanggil hybrid.

Selalunya, hybrid ini mandul. Sebab apa? Al-Fikr akan terangkan dilain hari (kalau teringat). Berbalik kepada Liger ini, ia dikategorikan dalam keluarga kucing & menjadi spesis kucing terbesar secara automatik sebab....Sebab Liger nie besarlah. Sebab die besar, maybe berpunca daripada genetik bawaan keturunan. Harimau & Singa kan besar2. Bukan macam kucing2 kat rumah.....


Comparison saiz Liger dengan manusia

Fizikal Liger ini adalah lebih kepada Singa dengan belang Harimau yang kabur2 (belang itu berbeza kejelasan antara individu). Liger-macam Harimau-suka berendam. Dan bunyi yang dikeluarkan-cantuman ngauman Harimau (AAUMMM) dan deraman Singa (.....tak tau camne nak bunyikan).


p/s: makhluk kacukan ini sebenarnya banyak kat dunia nie. 
cuma tak over-expose jer.
artikel asal diambil disini

2 critique:

aiEz said...

err,rasa macam lawan hukum alam jer buat macam ni..pelik2 jer

Al-Fikr said...

well, pendapat best. tp sains ada pendapat sendiri, tp pepehal pun hukum ALLAH still prioritize.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pembaca Blog Al-Fikr

 

Browse

Happy Hour

Page Rank Checker
Join 4Shared Now!

Popular Posts